Składniki: 4 plastry cielęciny/po 20 dkg / 2 cebule 3 łyżki mąki 3 łyżki oleju 10 dkg przecieru pomidorowego ¼ litra bulionu mięsnego 3 ząbki czosnku szczypta cukru ½ łyżeczki rozmarynu sól, pieprz do smaku łyżeczka papryki ½ szklanki śmietany Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, oprószyć pieprzem, obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać tłuszcz, plastry…
Tag: na wigilię
Listy
Marynowany rosbef
by Edward Markowski • • 0 Comments
Składniki: ½ kg wołowiny 3 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu 3 łyżki gęstego sosu sojowego 2 łyżki roztopionego masła 30 dkg pomidorów Sposób wykonania: Mięso pokroić w cienkie plasterki w poprzek włókien. Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce, wymieszać z pieprzem i sosem sojowym, dodać mięso, odstawić na 30 minut do marynowania. 2…
Listy
Karp gotowany w warzywach
by Anna Kania • • 0 Comments
Składniki: karp ½ kg ziemniaków 1 duża marchewka 100 ml sosu sojowego 5 łyżek cukru Sposób wykonania: Karpia sprawić, pokroić w małe dzwonka. Ziemniaki obrać, oczyścić marchewkę, pokroić w grube plastry. Zagotować ¾ litra wody, wrzucić ziemniaki i marchewkę, oraz dzwonka karpia. Gotować na małym ogniu. Wsypać cukier i wlać sos sojowy, gotować na małym…
Listy
Świąteczny karp po żydowsku
by Justyna Mikołajczyk • • 0 Comments
Składniki: 2 kg karpia 2 jajka ½ kg cebuli 15 dkg macy 1 marchewka ½ szklanki rodzynek 1 paczuszka migdałów 4 łyżki żelatyny sól, pieprz, cukier do smaku Sposób wykonania: Rybę pokroić w grube dzwonka, zdjąć skórę ,tak aby jej nie przerwać, kręgosłup i ości oddzielić od mięsa. Głowę i kręgosłup zalać wodą , ugotować…
Listy
Wigilijny karp panierowany Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: karp/około 2 kg/ 2 jajka 6 łyżek mąki (pszenna i ziemniaczana) ½ szklanki bułki tartej ½ kostki masła sok z cytryny sól, biały pieprz do smaku Sposób wykonania: Rybę oczyścić, podzielić na dzwonka, oprószyć solą i pieprzem, lekko skropić cytryną i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Panierować kolejno w mące, rozkłóconych jajkach…