Składniki:
- 4 plastry cielęciny/po 20 dkg /
- 2 cebule
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki oleju
- 10 dkg przecieru pomidorowego
- ¼ litra bulionu mięsnego
- 3 ząbki czosnku
- szczypta cukru
- ½ łyżeczki rozmarynu
- sól, pieprz do smaku
- łyżeczka papryki
- ½ szklanki śmietany
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, oprószyć pieprzem, obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać tłuszcz, plastry mięsa obsmażyć z obu stron, na wierzch ułożyć cebulę pokrojoną w talarki. Przecier pomidorowy, bulion, rozgnieciony czosnek i przyprawy, wymieszać i ułożyć na mięsie. Całość dusić pod przykryciem około 45 minut. Łyżkę mąki wymieszać ze śmietaną, dodać do sosu i dusić jeszcze przez 10 minut.