Składniki:
- kilka cytryn
- dużo soli
- 2 łyżki oliwy
- słój minimum litrowy
Sposób wykonania:
Cytrynę myjemy w ciepłej wodzie i wkładamy do naczynia wypełnionego letnia wodą na dobę.
Po upływie doby obcinamy końce cytryn i nakrywamy je wzdłuż na ćwiartki na około ¾ ich długości nie powinny się rozpaść, w powstałą przestrzeń wsypujemy sól około dużej łyżki na cytrynę i umieszczamy je w słoju – być może trzeba będzie dosypać soli na wierzch. Dodajemy oliwę jej zadaniem jest tworzenie warstwy chroniącej przed powietrzem, słoik oczywiście zakręcamy – najlepszy będzie o szerokim otworze taki z gumka.
Cytryny kisza kilka do kilkunastu dni – mogą być przechowywane kilka miesięcy nawet w uprzednio otwartym słoju.
Proces kiszenia cytryny chyba nie jest oparty o żadne bakterie.
Używamy kiszonych cytryn w kuchni marokańskiej, ja osobiście dodaje często do środka kurczaka pieczonego w całości – należy wtedy nie używać soli.
Kiszona cytryna ma w daniach taki aromat że jest aż to trudno opisać.