Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kiszona cytryna

 

Składniki:

  • kilka cytryn
  • dużo soli
  • 2 łyżki oliwy
  • słój minimum litrowy

Sposób wykonania:
Cytrynę myjemy w ciepłej wodzie i wkładamy do naczynia wypełnionego letnia wodą na dobę.
 
Po upływie doby obcinamy końce cytryn i nakrywamy je wzdłuż na ćwiartki na około ¾ ich długości nie powinny się rozpaść, w powstałą przestrzeń wsypujemy sól około dużej łyżki na cytrynę i umieszczamy je w słoju – być może trzeba będzie dosypać soli na wierzch. Dodajemy oliwę jej zadaniem jest tworzenie warstwy chroniącej przed powietrzem, słoik oczywiście zakręcamy – najlepszy będzie o szerokim otworze taki z gumka. 
 
Cytryny kisza kilka do kilkunastu dni – mogą być przechowywane kilka miesięcy nawet w uprzednio otwartym słoju. 
Proces kiszenia cytryny chyba nie jest oparty o żadne bakterie.
 
Używamy kiszonych cytryn w kuchni marokańskiej, ja osobiście dodaje często do środka kurczaka pieczonego w całości – należy wtedy nie używać soli.
 
Kiszona cytryna ma w daniach taki aromat że jest aż to trudno opisać. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *