Składniki: 1 ½ kg cielęciny 2 marchewki 2 cebule 2 łyżki oleju ¼ litra bulionu mięsnego 4 łyżki roztopionego masła 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki keczupu 15 dkg tartego żółtego sera sól, biały pieprz do smaku Sposób wykonania: Mięso umyć, osuszyć natrzeć olejem i włożyć do brytfanki. Umytą, obraną marchewkę i cebulę włożyć do…
Tag: cielęce
Listy
Cielęcina w sosie pomidorowym
by Piotr Czajkowski • • 0 Comments
Składniki: 4 plastry cielęciny/po 20 dkg / 2 cebule 3 łyżki mąki 3 łyżki oleju 10 dkg przecieru pomidorowego ¼ litra bulionu mięsnego 3 ząbki czosnku szczypta cukru ½ łyżeczki rozmarynu sól, pieprz do smaku łyżeczka papryki ½ szklanki śmietany Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, oprószyć pieprzem, obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać tłuszcz, plastry…
Listy
Wątróbka cielęca z bananami
by Danuta • • 0 Comments
Składniki: 4 kawałki wątróbki cielęcej 2 banany 1 łyżeczka przyprawy curry sól, cukier do smaku Sposób wykonania: Cebule obrać, pokroić w plasterki, podsmażyć na oleju z dodatkiem łyżeczki wody, zeszklić. Wątróbkę lekko rozbić, oprószyć mąką i krótko obsmażyć na tym samym tłuszczu. Zdjąć z patelni wątróbkę i cebulę , lekko osolić. Na patelni roztopić masło…
Listy
Pieczeń cielęca w boczku
by Wiktoria • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg cielęciny pieczeniowej kilka plastrów boczku 1/3 kostki masła ½ szklanki białego wina 1 łyżka mąki 1 jajko sól, pieprz 1/2 cytryny Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone mięso przyprawić, owinąć plastrami boczku, spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać masło, obrumienić mięso, dodać obraną pokrojoną cebulę, podlać winem i dusić aż mięso będzie odpowiednio miękkie.…
Listy
Cielęcina z suszonymi śliwkami i rodzynkami
by Kamil • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg cielęciny bez kości 10 dkg suszonych śliwek bez pestek 1 łyżka rodzynek 2 łyżki masła 1 marchewka 2 cebule sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Śliwki i rodzynki dokładnie wypłukać, zalać wrzątkiem, odstawić na 60 minut. Marchewkę i cebulę obrać, pokroić w plastry. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. W rondlu rozgrzać masło,…