Składniki:
- 1 ½ kg cielęciny
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- ¼ litra bulionu mięsnego
- 4 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki keczupu
- 15 dkg tartego żółtego sera
- sól, biały pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Mięso umyć, osuszyć natrzeć olejem i włożyć do brytfanki. Umytą, obraną marchewkę i cebulę włożyć do bulionu , zalać tym mięso i wstawić na 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 200stopni C. Pieczeń polewać sosem w trakcie pieczenia. Na 15 minut przed końcem pieczenia mięsa posolić, posypać pieprzem i zalać rozpuszczonym masłem wymieszanym z bułką tartą, keczupem i serem. Pieczeń oddzielić i pokroić w plastry. Sos przecedzić i polać nim pieczeń.