Składniki:
- ½ kg wołowiny
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 3 łyżki gęstego sosu sojowego
- 2 łyżki roztopionego masła
- 30 dkg pomidorów
Sposób wykonania:
Mięso pokroić w cienkie plasterki w poprzek włókien. Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce, wymieszać z pieprzem i sosem sojowym, dodać mięso, odstawić na 30 minut do marynowania. 2 cebule obrać, pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Masło rozgrzać na głębokiej patelni, zeszklić cebulę, dodać mięso z marynatą. Mieszając smażyć 1 minutę. Dodać pomidory i 1/8 litra wody. Dusić bez przykrycia kilka minut/ stale mieszając/, do pozostania niewielkiej ilości sosu.