Składniki:
- 1 kg. marchewki
- 1 kg. pomidorów
- 1 kg. białej kapusty
- 1 kg. cebuli
- 1/2 litra oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 7 czerwonych papryk
- sól
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa umyć i obrać. Z papryki wydrążyć gniazda nasienne, z kapusty wyciąć głąb. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pomidory, kapustę, cebulę i paprykę drobno pokroić. Składniki dokładnie wymieszać, wlać olej, wsypać cukier, doprawić solą, i gotować 2 godziny na małym ogniu pod przykryciem, często mieszając. Gdy warzywa będą miękkie, gorące przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć. Potrawę można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło.Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Marzenę