Składniki:
- 1 kg filetów śledziowych
- 4 cebule
- olej
- pieprz ziołowy
- natka pietruszki
Składniki: 5 płatów śledziowych 3 łyżki octu 5 ziemniaków cebula 15 dag boczku wędzonego 2 ogórki kiszone ½ pęczka koperku 2 łyżki oleju 3 łyżeczki musztardy sól pieprz Sposób wykonania: Śledzie zalać wodą wymieszaną z octem i odstawić na 4 godziny. W między czasie ugotować obrane ziemniaki po czym je odcedzić i pokroić w kostkę.…
Składniki: 1 kg solonych śledzi 4 cebule ½ szkl. oleju 15 dag koncentratu pomidorowego 10 dag rodzynek 2 łyżki cukru szczypta kwasku cytrynowego Sposób wykonania: Śledzie włożyć do wody dzień wcześniej. Następnie odsączyć je i pokroić na małe kawałki. Natomiast cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać koncentrat pomidorowy, cukier sok z cytryny…
Składniki: 50 dkg filetów z solonych sledzi ½ szklanki dobrego naturalnego jogurtu 3 kiszone ogórki – opcjonalnie 1 pęczek koperku sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Filety opłukać, zalać zimną wodą, odstawić aż stopień zasolenia będzie odpowiadał naszym preferencją smakowym. W międzyczasie przygotować sos. Koperek drobno posiekać, wymieszać z jogurtem (śmietaną) i przyprawami. Ogórki, jeśli zdecydujemy…
Składniki: 50 dkg solonych filetów śledziowych 2 marchewki 3 gałązki koperku 1 cebula Marynata: 1,5 szklanki wody ½ szklanki octu 10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka ziaren pieprzu 1 łyżeczka żółtej gorczycy ½ łyżeczki nasion kolendry 1 liść laurowy sól, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Filety opłukać, zalać zimną wodą, odstawić aż stopień zasolenia będzie…