Składniki:
- 1 kg filetów śledziowych w oleju
- 6 ząbków czosnku
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 czerwona papryka
- pęczek szczypiorku
- 1 duży oscypek
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- 6 łyżek oliwy
- 6 łyżek musztardy
Sposób przyrządzenia:
Filety osączyć z zalewy, pokroić w 2-3 cm paski. Oscypek pokroić w talarki. Paprykę umyć osączyć na papierowym ręczniku , pokroić w paseczki ,czosnek obrać pokroić w plasterki, groszek osączyć. Oliwę utrzeć z cukrem, pieprzem, solą. Dodać posiekaną pietruszkę i ostrą musztardę wszystko dokładnie wymieszać, połączyć wszystkie składniki. Na długim półmisku układać na przemian śledzie z plastrami oscypka. Obok śledzi układać warzywa z sosem.