Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pasztet w ziarnach sezamu

Składniki:

  • ½ kg wołowiny
  • ½ kg dziczyzny
  • ½ kg mięsa z królika
  • 1/2kg podgardla wieprzowego
  • 2 bułki/czerstwe/
  • 15 dkg słoniny
  • 3 jajka
  • 10 dkg bułki tartej
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 4 listki laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • kolendra, jałowiec, kminek, majeranek
  • 8 łyżek ziaren sezamu

    Sposób przyrządzeni:
    Ugotować mięso w minimalnej ilości wody, odlać wywar i namoczyć w nim bułki. Wątróbkę podsmażyć i razem z mięsem zemleć w  maszynce. Dodać żółtka oraz przyprawy i odciśniętą bułkę wywar wlać do masy. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ,dodać do mięsa i ponownie wymieszać, wyłożyć do foremki . Na wierzchu ułożyć plastry boczku i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i wierzch posypać ziarnami sezamu , ponownie włożyć i piec jeszcze 15-20 minut. Po upieczeniu odstawić w chłodne miejsce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *