Składniki:
- ½ kg wołowiny
- ½ kg dziczyzny
- ½ kg mięsa z królika
- 1/2kg podgardla wieprzowego
- 2 bułki/czerstwe/
- 15 dkg słoniny
- 3 jajka
- 10 dkg bułki tartej
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 4 listki laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- kolendra, jałowiec, kminek, majeranek
- 8 łyżek ziaren sezamu
Sposób przyrządzeni:
Ugotować mięso w minimalnej ilości wody, odlać wywar i namoczyć w nim bułki. Wątróbkę podsmażyć i razem z mięsem zemleć w maszynce. Dodać żółtka oraz przyprawy i odciśniętą bułkę wywar wlać do masy. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ,dodać do mięsa i ponownie wymieszać, wyłożyć do foremki . Na wierzchu ułożyć plastry boczku i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i wierzch posypać ziarnami sezamu , ponownie włożyć i piec jeszcze 15-20 minut. Po upieczeniu odstawić w chłodne miejsce.