Składniki: 1 kg filetów śledziowych w oleju 6 ząbków czosnku 1 puszka groszku konserwowego 1 czerwona papryka pęczek szczypiorku 1 duży oscypek sól pieprz 1 łyżeczka cukru 6 łyżek oliwy 6 łyżek musztardy Sposób przyrządzenia: Filety osączyć z zalewy, pokroić w 2-3 cm paski. Oscypek pokroić w talarki. Paprykę umyć osączyć na papierowym ręczniku ,…
Tag: śledziki
Porady i Ciekawostki
Śledzia naszego powszedniego…..
by marek • • 0 Comments
Śledzie należą do ryb najczęściej odławianych i do najważniejszych w rybołówstwie światowym. Mięso śledzi jest delikatne, ale tłuste.Już od wieków śledź jest najważniejszą przemysłową rybą północnego Atlantyku. Kiedyś sądzono, że żyjące w nim populacje tej ryby są jednorodne. Dzisiaj wiadomo, że tworzy ona różne biologiczne, nie mieszające się ze sobą populacje, charakteryzujące się odmienną porą, miejscem oraz warunkami tarła.