Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z pieczarkami

Jabłka faszerowane pieczarkami z kawałkami szynki

Składniki:• 4 zielone jabłka• ½ pęczka dymki• 10 dag pieczarek• 15 dag szynki• 3 łyżki śmietany• 1 jajko• 1 łyżka koniaku• masło• sól• pieprzSposób wykonania:Jabłka przekroić na pół i wydrążyć.Następnie pieczarki pokroić w drobną kosteczkę i przesmażyć na rozgrzanej patelni, wówczas dodać drobno posiekany miąższ z jabłek, pokrojoną w kostkę szynkę oraz szczypiorek.Całość wymieszać i…

Rolada faszerowana pieczarkami w śmietanie i w miodzie

Składniki: 1kg mięsa mielonego 1 kg pieczarek 1 stołowa łyżka słodkiej śmietany 2 stołowe łyżki miodu 2 duże cebule Sposób przyrządzenia: Pieczarki pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na patelni dodając miód i słodka śmietanę. Dusić przez ok. 10 min.  Następnie mielone przygotować tak jak na klopsy mielone dodając cebule. Przygotowane mielone rozprowadzić na desce…

Sos amerykański

Składniki: 350 ml. wywaru z drobiu 10 dag. pieczarek oliwa z oliwek 2 dag. mąki 50 ml. czerwonego, wytrawnego wina 3 łyżki koncentratu pomidorowego jajko ugotowane na twardo sól pieprz curry sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Pieczarki opłukać, drobno pokroić i usmażyć. Oliwę rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc. Rozprowadzić zimnym wywarem mieszając trzepaczką,…

Grzyby mocno pikantne

Składniki: 50 dkg twardych grzybów leśnych lub pieczarek 2 pomidory oliwa z oliwek 2 drobno posiekane ząbki czosnku 1 łyżka drobniutko posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, chili Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, pokroić w grube plastry, zalać wrzątkiem, gotować 5 minut, odcedzić, pozwolić aby obsączyły się dokładnie. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, usunąć nasiona, miąższ…