Składniki: 50 dag kaszanki gryczanej 12 winnych jabłek łyżka majeranku 3 łyżki masła 5 dag tłustego boczku ½ cytryny łyżka cukru pudru sól pieprz Sposób wykonania: Z jabłek ściąć wierzch a miąższ delikatnie wydrążyć. Następnie boczek pokroić w kostkę i stopić na patelni, wówczas doda kaszankę i razem przesmażyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz…
Kategoria: Jabłka
Jabłka
Jabłka na maśle
by Łucja Sawka • • 0 Comments
Składniki: 2 jabłka sok z 1 cytryny 2 łyżki masła sól pieprz majeranek Sposób wykonania: Jabłka pokrojone na cząstki skropić sokiem z cytryny, oprószyć majerankiem oraz cukrem. Obsmażyć je na rozgrzanym maśle na złoty kolor.
Jabłka
Placuszki z jabłkami na świąteczne wieczory
by Joanna Gołuch • • 0 Comments
Składniki: 2 jabłka 1 jajko 3 łyżki mąki małe op. kwaśnej śmietany 12% 2 łyżeczki cukru szczypta soli olej maliny cukier puder Sposób wykonania: Jajka wymieszać razem ze śmietaną, cukrem, mąką oraz solą tak aby powstało jednolite ciasto. Następnie obrane jabłka pokroić w cienkie plasterki, które zanurzać w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z…
Jabłka
Truskawki i jabłka marynowane z grilla
by Dominika Guła • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki przyprawy do grilla 3 łyżki oleju 1 łyżka octu winnego pieprz Sposób wykonania: Przyprawę do grilla wymieszać z olejem oraz octem winnym. Doprawić do smaku pieprzem. Następnie truskawami oczyścić a jabłka obrać i pokroić na cząstki. Wówczas zanurzać owoce w marynacie i smażyć na rozgrzanym ruszcie.
Jabłka
Śnieżne jabłka
by Krystyna Ścibor • • 0 Comments
Składniki: ½ kg jabłek 7 dkg cukru 2 białka łyżeczka soku z cytryny 6 łyżeczek galaretki porzeczkowej 6 łyżeczek posiekanych pistacji Sposób przyrządzenia: Jabłka poobierać, pokroić i poddusić pod przykryciem z łyżeczką cukru, można dodać troszkę wody. Białka ubić z sokiem z cytryny . Dodać resztę cukru i wymieszać ze schłodzonym musem jabłkowym. Przybrać galaretką…