Składniki: ½ kg jabłek 3 łyżki cukru 4 łyżki soku jabłkowego łyżeczka masła 4 dkg posiekanych migdałów szklanka śmietany 30% 5 dkg rodzynek Sposób przyrządzenia: Jabłka umyć, obrać usunąć gniazda nasienne i pokroić. Dodać 2 łyżki cukru, sok jabłkowy i ostrożnie dusić na małym ogniu, aż będą miękkie. Schłodzić. Zrumienić masło z migdałami, dodając pozostały…
Kategoria: Jabłka
Jabłka
Chrupiące jabłka
by Dominika Dorsz • • 0 Comments
Składniki: 6 kwaśnych jabłek 1 szklanka cukru ½ szklanki płatków owsianych ½ szklanki mąki ½ kostki masła łyżeczka cynamonu Sposób przyrządzenia: Jabłka umyć, poobierać pokroić w plasterki i włożyć do żaroodpornego naczynia. Zmieszać cukier, płatki owsiane, mąkę, masło, cynamon. Rozłożyć na jabłkach i piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni około 30 minut. Dobrze smakują…
Jabłka
Jabłka zapiekane w kruszonce
by Elżbieta Daniszewska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg jabłek 60 g płatków migdałowych 1 cukier waniliowy 3 łyżki cukru szczypta cynamonu 200 g masła 200 g mąki 200 g cukru Sposób wykonania: Obrane jabłka pokroić w plastry, które ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać je cynamonem, cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie mąkę utrzeć razem z masłem i cukrem po czym dodać…
Jabłka
Jabłka zapiekane w cieście
by Justyna Błachut • • 0 Comments
Składniki: 0,5 kg mąki 3 żółtka 300 g margaryny 3 łyżki gęstej śmietany proszek do pieczenia 1 szkl. cukru 5 małych jabłek mielone migdały Sposób wykonania: Obrane jabłka pokroić w plastry. Następnie tłuszcz posiekać razem z mąką po czym zagnieść ciasto dodając żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia oraz cukier. Powstałe ciasto rozwałkować i wykroić z…
Jabłka
Jabłka z bitą śmietaną
by Renata Korona • • 0 Comments
Składniki: ½ kg jabłek 3 łyżki cukru 4 łyżki soku jabłkowego łyżeczka masła 5 dkg posiekanych migdałów 20 dkg bitej śmietany 5 dkg rodzynek Sposób przyrządzenia: Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Dodać 2 łyżki cukru, sok jabłkowy i ostrożnie dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż będą miękkie. Schłodzić. Zrumienić masło lub…