Składniki: 3 duże jabłka Ciasto: 25 dkg mąki 1 szklanka wody 2 żółtka 2 łyżki oleju 2 białka na pianę ½ opakowania cukru waniliowego olej Sposób przyrządzenia: Jabłka umyć, obrać, wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne i pokroić w grubsze plastry. Do mąki wlać wodę, dodać żółtka, olej, sól i starannie wyrobić drewnianą łyżką. Gdy masa będzie…
Kategoria: Jabłka
Jabłka
Jabłka w rumowym cieście
by Aneta Müller • • 0 Comments
Składniki: jabłka 2 łyżki oleju Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 4 – 5 łyżek oleju 1 łyżeczka cukru olejek rumowy do smaku Sposób przyrządzenia: Składniki ciasta zmiksować. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej, plastry jabłka nabijać na widelec, moczyć w cieście, smażyć na złoty kolor. Przed podaniem obsączyć z…
Jabłka
Jabłka w karmelu z sezamem
by Piotr Mieszkowski • • 0 Comments
Składniki: 4 lekko kwaśne jabłka 1 szklanka cukru mąka ziemniaczana woda 2 łyżki oleju 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sezamu Sposób przyrządzenia: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Z mąki ziemniaczanej i wody przygotować ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego. Na patelni rozgrzać olej, plastry jabłka maczać w cieście, obsmażyć na rumiano, obsączyć…
Jabłka
Jabłka w winie
by Malwina Zioło • • 0 Comments
Składniki: 6 jabłek 20 dkg herbatników ½ szklanki białego wytrawnego wina 1 szklanka soku jabłkowego 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka mielonego cynamonu laski cynamonu do dekoracji Sposób przyrządzenia: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. W rondlu wymieszać sok, wino, cukier, doprowadzić do wrzenia, dodać plastry jabłka, gotować 10 minut. Herbatniki pokruszyć, umieścić…
Jabłka
Jabłka z bananami w waniliowym sosie
by Gosia Siemaszko • • 0 Comments
Składniki: 2 lekko kwaśne, dorodne jabłka 2 banany 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki brązowego cukru 5 łyżek soku z cytryny szczypta tartej gałki muszkatołowej 2 łyżki masła Sposób przyrządzenia: Banany obrać, pokroić w plastry o grubości około 5 mm. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plastry. Na patelni rozgrzać masło, dodać plastry…