Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jabłka w karmelu z sezamem

Składniki:

  • 4 lekko kwaśne jabłka
  • 1 szklanka cukru
  • mąka ziemniaczana
  • woda
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sezamu

    Sposób przyrządzenia:
    Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Z mąki ziemniaczanej i wody przygotować ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego. Na patelni rozgrzać olej, plastry jabłka maczać w cieście, obsmażyć na rumiano, obsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Olej sezamowy podgrzać, dodać cukier i ziarna sezamu, podgrzewać mieszając aż cukier się rozpuści. Obrumienione plastry jabłek nabijać na widelec, moczyć w karmelu, odkładać na talerz. Schłodzić w lodówce.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *