Składniki:
• 4 zielone jabłka
• ½ pęczka dymki
• 10 dag pieczarek
• 15 dag szynki
• 3 łyżki śmietany
• 1 jajko
• 1 łyżka koniaku
• masło
• sól
• pieprz
Sposób wykonania:
Jabłka przekroić na pół i wydrążyć.
Następnie pieczarki pokroić w drobną kosteczkę i przesmażyć na rozgrzanej patelni, wówczas dodać drobno posiekany miąższ z jabłek, pokrojoną w kostkę szynkę oraz szczypiorek.
Całość wymieszać i połączyć z jajkiem oraz śmietaną.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Powstałym farszem napełnić jabłka i rozłożyć je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać ok. 30 min
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania Wszelakie" przez Krystyna