Składniki:
- 50 dkg twardych grzybów leśnych lub pieczarek
- 2 pomidory
- oliwa z oliwek
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżka drobniutko posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, chili
Sposób przyrządzenia:
Grzyby oczyścić, pokroić w grube plastry, zalać wrzątkiem, gotować 5 minut, odcedzić, pozwolić aby obsączyły się dokładnie. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, usunąć nasiona, miąższ pokroić drobno. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać grzyby, smażyć mieszając. Gdy grzyby zaczną się rumienić, dodać pokrojony miąższ pomidorów, czosnek, zioła i przyprawy. Smażyć aż powstały sos odparuje, przyprawić. Grzyby powinny być pikantne. Podawać jako dodatek do przekąsek.