Składniki:
- 50 dkg chudego surowego boczku
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki majonezu
Sos:
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 szklanka słodkiej śmietany
- sól, pieprz
Młoda kapusta:
- młoda kapusta
- 1 łyżka masła
- sól, cukier, sok z cytryny
- koperek
Sposób przyrządzenia:
Zacznijmy od przyrządzenia kapusty. Kapustę pokroić drobno, w piórka. Cebulę posiekać i posolić. Do garnka wlać szklankę wody (jeśli będą to dwie małe główki młodej kapusty, to oczywiście trochę więcej) i doprowadzić ją do wrzenia. Na tę wrzącą wodę wrzucić kapustę, pogotować chwilkę, odcedzić. Dodać masło, podlać odrobiną wody, dusić powoli. Pod koniec gotowania wsypać odrobinę cukru, dodać trochę soku z cytryny, posiekany koperek, doprawić do smaku solą mi pieprzem. Odstawić w ciepłe miejsce.
W międzyczasie przygotować mięso. Boczek umyć, osuszyć, podzielić na 2 lub 3 porcje, przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło, obrumienić na nim boczek z obydwu stron, obficie posmarować majonezem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C, mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec aż będzie dostatecznie miękkie.
W rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę, lekko zrumienić, dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Tak przygotowaną zasmażkę rozprowadzić zimną śmietaną, przyprawić, podgrzać dobrze mieszając.
Pora na ukoronowanie naszych wysiłków. Na talerz nałożyć słuszną porcję kapusty, na niej ułożyć upieczony boczek, całość obficie polać sosem. Aby kulinarnym doznaniom niczego nie brakło podać z młodymi ziemniaczkami.
Boczek możemy zastąpić goloneczką. Wcześniej należy ja jednak obgotować przez około 90 minut.