Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z grzybów

Zupa grzybowa Konsul

Składniki: 25 dkg grzybów (borowik, podgrzybek) 1 por 1 papryka 3 szklanki bulionu drobiowego 2 łyżk1 masła 2 łyżki mąki 1 żółtko śmietana sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, pokroić w plastry wraz z trzonami. Paprykę oczyścić, pokroić wg uznania. Białą cześć pora umyć, pokroić w plastry. W dużym rondlu rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać…

Makaron conchigliette z grzybami

Składniki: 25 dkg makaronu Sos: ½ kg grzybów leśnych 1 szklanka mleka 1 szklanka śmietany 1 cebula 2 łyżki masła 2 łyżki sherry 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, pokroić wg upodobań. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać masło, dodać cebulę, zeszklić ja nie rumieniąc. Po kilku minutach…

Koperty grzybowe

  Składniki: Ciasto: 1 kg mąki 1 szklanka mleka 5 dkg drożdży 4 jajka 30 dkg margaryny 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli Farsz: 50 dkg grzybów 3-4 cebule 5 dkg margaryny przyprawy Sposób przyrządzenia: Przygotuj roztwór drożdżowy z mleka, drożdży, z części mąki i cukru. Resztę mąki przesiej, dodaj margarynę, jaja (jedno białko zostaw…

Kanie w jajku

Składniki: 4-5 dużych kani dwa jajka pieprz, sól do smaku bułka tarta lub pogniecione płatki kukurydziane trzy-cztery łyżki dobrego oleju lub oliwy Sposób Przyrządzenia: Tylko wytrawny grzybiarz będzie wiedział na 100%, że zebrał dorodne kanie na suchym gruncie, a nie muchomory sromotnikowe. Chyba, że zamierzacie podjąć tym daniem teściową to możecie być ignorantami w kwestii…

Sałatka z grzybów

Składniki: 1 kg grzybów 10 marchwi 10 średnich pomidorów koperek 1 łyżka octu 10% 10 dkg pokrojonej cebuli sól, pieprz ziarnisty liść laurowy Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić umyć, rozdrobnić, obgotować w osolonej wodzie, odsączyć i schłodzić. Pomidory pokroić w plastry, cebulę obrać pokroić w pierścienie. Marchew obrać, pokroić w plasterki. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić solą…