Składniki:
- 25 dkg makaronu
- ½ kg grzybów leśnych
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka śmietany
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki sherry
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Sos:
Sposób przyrządzenia:
Grzyby oczyścić, pokroić wg upodobań. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać masło, dodać cebulę, zeszklić ja nie rumieniąc. Po kilku minutach dodać grzyby i mieszając podsmażyć, wlać mleko, dusić przez 15 minut. Dodać sherry, zieloną pietruszkę, przyprawić solą i pieprzem, chwilę pogotować. Śmietanę dodajemy kończąc przygotowywanie sosu w ilości wg upodobań. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić dokładnie kilkakrotnie wstrząsając durszlakiem, dodać do rondla z sosem, wymieszać i podawać.
1 comment for “Makaron conchigliette z grzybami”