Składniki:
- 25 dkg grzybów (borowik, podgrzybek)
- 1 por
- 1 papryka
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- 2 łyżk1 masła
- 2 łyżki mąki
- 1 żółtko
- śmietana
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Grzyby oczyścić, pokroić w plastry wraz z trzonami. Paprykę oczyścić, pokroić wg uznania. Białą cześć pora umyć, pokroić w plastry. W dużym rondlu rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać grzyby, paprykę i cebulę, chwilę podsmażyć i zalać bulionem drobiowym, gotować pod przykryciem 10 minut. Z reszty masła i mąki zrobić zasmażkę, wystudzić, dodać do zupy, zagotować mieszając i odstawić z ognia. Żółtko wymieszać ze śmietaną i szczyptą soli, „zahartować” dolewając powoli gorącą zupę, dodać do reszty zupy, wymieszać. Podawać solo lub z groszkiem ptysiowym.