Składniki:
- 25 dkg gotowanej lub smażonej wołowiny
- 25 dkg kapeluszy borowików
- 1 ząbek czosnku
- 2 szklanki majonezu, alternatywnie
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Grzyby oczyścić, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać masło, usmażyć grzyby nie rumieniąc, obsączyć z tłuszczu. Wołowinę pokroić w plastry, a następnie w paski. Czosnek i cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać z jedną szklanką majonezu. W misce wymieszać grzyby, wołowinę, przyprawić solą i pieprzem oraz majonezem z cebulą i czosnkiem. Przełożyć do salaterki, polać resztą majonezu. Odstawić do lodówki aby sałatka się „przegryzła” Można też nie dodawać do sałatki majonezu lecz skropić sałatkę przed wymieszaniem octem balsamicznym.