Składniki:
- Ciasto:
- 1 kg mąki
- 1 szklanka mleka
- 5 dkg drożdży
- 4 jajka
- 30 dkg margaryny
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 dkg grzybów
- 3-4 cebule
- 5 dkg margaryny
- przyprawy
Farsz:
Sposób przyrządzenia:
Przygotuj roztwór drożdżowy z mleka, drożdży, z części mąki i cukru. Resztę mąki przesiej, dodaj margarynę, jaja (jedno białko zostaw na maszczenie kopert), sól i wyrośnięty roztwór (o 100% powinien się powiększyć). Wszystko zsiekaj i wyrób ciasto. Odłóż do wyrośnięcia. Cebule pokrój i wrzuć na roztopioną margarynę. Gdy się ładnie usmaży dodaj pokrojone grzyby, usmaż i przypraw farsz. Z ciasta wykrawaj kwadraty i nakładaj na nie gotowy farsz i formuj z nich koperty. Piecz je na złocisty kolor.
2 comments for “Koperty grzybowe”