Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Koperty grzybowe

 

Składniki:

    Ciasto:

    • 1 kg mąki
    • 1 szklanka mleka
    • 5 dkg drożdży
    • 4 jajka
    • 30 dkg margaryny
    • 2 łyżki cukru
    • 1/2 łyżeczki soli

    Farsz:

    • 50 dkg grzybów
    • 3-4 cebule
    • 5 dkg margaryny
    • przyprawy


    Sposób przyrządzenia:
    Przygotuj roztwór drożdżowy z mleka, drożdży, z części mąki i cukru. Resztę mąki przesiej, dodaj margarynę, jaja (jedno białko zostaw na maszczenie kopert), sól i wyrośnięty roztwór (o 100% powinien się powiększyć). Wszystko zsiekaj i wyrób ciasto. Odłóż do wyrośnięcia. Cebule pokrój i wrzuć na roztopioną margarynę. Gdy się ładnie usmaży dodaj pokrojone grzyby, usmaż i przypraw farsz. Z ciasta wykrawaj kwadraty i nakładaj na nie gotowy farsz i formuj z nich koperty. Piecz je na złocisty kolor.

2 comments for “Koperty grzybowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *