Składniki:
-
- 25 dkg podgrzybków lub borowików
- 1 mała cukinia
- 3 ziemniaki
- 1 marchew
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki śmietany – alternatywnie
- sól, pieprz
Składniki: 25 dkg polędwicy wołowej 20 dkg borowików lub podgrzybków ½ szklanki sosu pomidorowego 1 cebula 3 łyżki świeżego smalcu mąka koperek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić. Grzyby oczyścić, pokroić na połówki lub ćwiartki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu, dodać cebulę, zeszklić. Dodać do cebuli grzyby i dusić mieszając aż płyn odparuje.…
Składniki: 20 niedużych borowików lub podgrzybków 3 listki laurowe koperek 10 ziaren pieprzu 1 szklanka oleju Ciasto: 1/2 szklanki piwa 2 jajka 25 dag mąki 1 łyżka roztopionego masła sól Sposób przyrządzenia: Przygotować ciasto: Oddzielić żółtka jaj od białek. Żółtka wymieszać z piwem, posolić, dodać tyle mąki, aby uzyskać konsystencje ciasta naleśnikowego. Ubić pianę z…
Składniki: 1 kg ryby 40 dkg grzybów leśnych 3 jajka ½ szklanki śmietany ½ szklanki oleju 2 łyżki mąki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ryby sprawić, dokładnie wyfiletować. Przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mace, usmażyć na złoty kolor. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry, obsmażyć na oleju. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem ułożyć warstwę grzybów, na…
Składniki: 25 dkg gotowanej lub smażonej wołowiny 25 dkg kapeluszy borowików 1 ząbek czosnku 2 szklanki majonezu, alternatywnie 1 łyżka masła 1 cebula sól i pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać masło, usmażyć grzyby nie rumieniąc, obsączyć z tłuszczu. Wołowinę pokroić w plastry, a następnie w paski. Czosnek i cebulę…