Składniki:
-
- 25 dkg podgrzybków lub borowików
- 1 mała cukinia
- 3 ziemniaki
- 1 marchew
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki śmietany – alternatywnie
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obrać, cukinię umyć. Ziemniaki i cukinię pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w pół plasterki. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulkę, dodać obraną i pokrojoną marchew, dusić 5 minut. W garnku doprowadzić do wrzenia 1 litr wody, dodać podduszoną marchew i cebulę, oczyszczone, pokrojone w plastry grzyby, cukinię i ziemniaki. Gdy składniki zmiękną dodać obrany ze skóry pomidor, przyprawić do smaku i gotować jeszcze 15 minut. Podawać ze śmietaną.