Składniki:
- 20 niedużych borowików lub podgrzybków
- 3 listki laurowe
- koperek
- 10 ziaren pieprzu
- 1 szklanka oleju
Ciasto:
- 1/2 szklanki piwa
- 2 jajka
- 25 dag mąki
- 1 łyżka roztopionego masła
- sól
Sposób przyrządzenia:
Przygotować ciasto: Oddzielić żółtka jaj od białek. Żółtka wymieszać z piwem, posolić, dodać tyle mąki, aby uzyskać konsystencje ciasta naleśnikowego. Ubić pianę z białek, wymieszać z ciastem, dodać masło, wymieszać.
W garnku zagotować wodę, dodać liść laurowy, pieprz ziarnisty i koperek, gotować kilka minut, dodać grzyby i razem gotować jeszcze 5 minut. Grzyby wyjąć, obsuszyć. W rondlu rozgrzać olej, każdy grzyb moczyć w przygotowanym cieście i smażyć na złoty kolor, wykładać na ręcznik papierowy aby obsączyć z nadmiaru oleju. Podawać na gorąco.