Składniki: 2 kanie 2 łyżki mąki żytniej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki kukurydzianej jajko sól pieprz vegeta papryka majeranek tymianek oregano natka pietruszki olej Sposób wykonania: Wszystkie mąki wymieszać ze sobą po czym wbić jajka, dodać odrobinie wody oraz wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Następnie kanie zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym…
Kategoria: Kanie
Kanie
Kanie w panierce
by Karolina Zatorska • • 0 Comments
Kanie
Kanie w jajku
by ziz • • 0 Comments
Składniki: 4-5 dużych kani dwa jajka pieprz, sól do smaku bułka tarta lub pogniecione płatki kukurydziane trzy-cztery łyżki dobrego oleju lub oliwy Sposób Przyrządzenia: Tylko wytrawny grzybiarz będzie wiedział na 100%, że zebrał dorodne kanie na suchym gruncie, a nie muchomory sromotnikowe. Chyba, że zamierzacie podjąć tym daniem teściową to możecie być ignorantami w kwestii…
Kanie
Prosty sposób na kanie
by Halinka • • 3 komentarze
Składniki: kilka kapeluszy kani(6-7 szt.to zależy od wielkości kapeluszy), 1 kostka margaryny, 2-3 jajka, 0,5 szklanki mleka, 1-2 szklanki bułki tartej, sól i pieprz do posypania. Sposób przyrządzenia: Kanie należy oczyścić, opłukać(nie moczyć!!),lekko osuszyć.Jajka ,mleko roztrzepać dodać sól i pieprz(troszkę mocniej).Kanie można też lekko posolić i posypać pieprzem.Potem zanurzamy w roztrzepanym jajku i bułce a…
Kanie
Pieczone kanie
by Xawier • • 0 Comments
Składniki: • kanie • 5-6 łyżek masła • sól • 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki Sposób przyrządzenia: Odciąć nóżki, pozostawiając same kapelusze. Umyć, osuszyć, z obu stron posmarować roztopionym masłem, oprószyć solą i ułożyć na blasze do ciast nasmarowanej olejem. Wsunąć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut (aż będą rumiane). Upieczone kapelusze…