Składniki:
- kilka kapeluszy kani(6-7 szt.to zależy od wielkości kapeluszy),
- 1 kostka margaryny,
- 2-3 jajka,
- 0,5 szklanki mleka,
- 1-2 szklanki bułki tartej,
- sól i pieprz do posypania.
Sposób przyrządzenia:
Kanie należy oczyścić, opłukać(nie moczyć!!),lekko osuszyć.Jajka ,mleko roztrzepać dodać sól i pieprz(troszkę mocniej).Kanie można też lekko posolić i posypać pieprzem.Potem zanurzamy w roztrzepanym jajku i bułce a potem na rozgrzany tłuszcz.Obsmarzamy z obu stron jak kotlety schabowe.Podajemy goące najlepiej z pieczywem. Najlepiej smażyć dużo bo szybko znika z talerza .W smaku jest o wiele lepsze niż kotlet schabowy.
S M A C Z N E G O !!!!
Uwaga!!!!
Kania, a właściwie czubajka kania bywa częstokroć mylona ze śmiertelnie trującym muchomorem sromotnikowym. Widoczna na zdjęcie charakterystyczna pochwa w miejscu wrastania w glebę trzona muchomora. ( przypisek redakcji )
3 comments for “Prosty sposób na kanie”