Składniki:
- 1.5 litra bulionu
- 1/2 kg kurek
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl śmietanki
- 4 łyżki masła
- sol
- pieprz
- natka pietruszki
Składniki: 1 kg małych, oczyszczonych pieczarek 6 łyżek oliwy 3 łyżki masła 1 łyżka drobno posiekanego czosnku 1 łyżeczka posiekanego tymianku 2 łyżki soku z cytryny ½ szklanki białego wina 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać oliwę, partiami dodawać pieczarki tak żeby się szybko rumieniły, a nie dusiły we…
Składniki: 1 kg rydzów 1 szkl octu winnego 1 cebula kilka ziarenek białego pieprzu 2 łyżeczki soli Sposób wykonania; Cebulę pokroić w krążki, rydze na mniejsze kawałki. Całość podlać odrobiną wody i doprawić do smaku solą. Całość dusić na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie dodać ocet winny i dusić kolejne 2 minuty.…
Składniki: ½ kg świeżych grzybów 1 szklanka konserwowego groszku ½ szklanki majonezu 3 łyżki posiekanej zielonej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Świeże grzyby oczyścić, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i pokroić w paseczki. Groszek osączyć na sicie z zalewy. Groszek i grzyby wymieszać z majonezem, posypać posiekaną zieloną natką pietruszki. Doskonale smakuje jako dodatek do…