Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Lumpia z łososiem ( ze zdjęciami )

Składniki:

  • 6 arkuszy ciasta ryżowego
  • 150g świeżego łososia ( filet )
  • 100g świeżych krewetek ( szarych )
  • 1 duża marchew
  • 1 duży por
  • 100g małych pieczarek ( świeżych lub z puszki )
  • 100g bambusa z puszki
  • 6-8 szt. grzybów shii-take ( suszonych )
  • 1 łyżeczka masła
  • mieszanka chińskich przypraw
  • pieprz ( mieszany ), sól
  • 1 jajko do smarowania

Sposób wykonania;
Pokrojoną marchewkę i pora podsmażamy na maśle razem z małymi pieczarkami w całości ( z puszki nie trzeba ).

lumpia015mz.jpg

Dodajemy bambusa, grzyby, dolewamy wody i dusimy , aż jarzynki trochę zmiekną a woda wyparuje. Doprawiamy przyprawami. Łososia kroimy w paski i rozdzielamy na 6 porcji.

lumpia004cz.jpg

Arkusze ciasta ryżowego moczymy przez chwilę w zimnej wodzie i układamy na mokrej ściereczce.

lumpia024yx.jpg

Po kolei zapełniamy każdy arkusz jarzynami i surowym łososiem. Zwijamy jak krokiety, smarujemy łączenia roztrzepanym jajkiem.

lumpia048zo.jpg

Lumpie smażymy w głębokim oleju, najlepiej we frytkownicy, w specjalnym koszyczku.

lumpia0005st.jpg 

Nie układać warstwami, bo się skleją.

lumpia051ql.jpg

Podajemy ze świeżymi krewetkami, z ketchupem wymieszanym z curry i ze świeżymi jarzynami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *