Składniki:
- 50 g suszonych grzybów
- 2 l wody
- 1 cebula
- sól
Składniki: wywar z mięsa 1,5 litra kminek 4 dag masło 4 dag mąka 4 dag sól do smaku pieprz do smaku woda 1 szklanka Sposób przyrządzenia: Wodę należy zagotować i dodać do niej kminek, całość gotować przez kilka minut. Do kminku należy dodać wywar z mięsa i dalej gotować. Z mąki i masła należy przygotować…
Składniki: wywar z kości 1,5 litra kiszona kapusta 60 dag cebula 1 sztuka wędzony boczek 5 dag smalec 3 dag mąka pszenna 3 dag liść laurowy sól do smaku pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Kapustę należy dobrze odcisnąć z soku i pokroić na drobno, przełożyć do garnka, dodać około 1 szklankę wody i zagotować. Gdy…
Składniki: wywar z warzyw 1,5 litra fasola szparagowa 1/4 kg ziemniaki 1/3 kg przecier pomidorowy 1 łyżka smalec 4 dag mąka 4 dag sól do smaku pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Fasolkę po umyciu należy obrać z włókien i ugotować w niewielkiej ilości wrzątku (lekko osolonego). Po ugotowaniu należy ja odcedzić i pokroić w kawałki.…
Składniki: wywar 2 litry suszone grzybki 5 sztuk buraczki 1 kg cebula 1 sztuka mała cukier 4 łyżki czosnek 1/2 ząbka natka pietruszki liść laurowy ziele angielskie pieprz sól Sposób przyrządzenia: Grzyby trzeba pokroić w cieniutkie paseczki, dokładnie wymoczyć i ugotować do miękkości. Buraki proszę umyć, a następnie obrać ze skórki i pokroić w cienkie…