Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wywar

Szybki sos z żółtek

Składniki: 4 żółtka 200 ml wywaru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka wermutu 1 łyżka posiekanego estragonu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól biały pieprz Sposób przygotowania: Żółtka wbić do miski, którą ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą. Dodać sól i pieprz, cały czas mieszając dolewać wywar. Gdy sos zgęstnieje dodać estragon, natkę…

Kasza gotowana na sypko

Składniki: 250 g kaszy gryczanej 500 ml wywaru 2 łyżki tłuszczu Sposób wykonania: Zagotować wywar po czym wrzucić do niego kasze razem z tłuszczem. Trzymać na ogniu do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn. Następnie przełożyć rondelek z kasza do większego garnka z gotującą się wodą. Gotujemy w kąpieli wodnej pod przykryciem około 30-40 minut.

Zupa z owoców morza

 

Składniki:

  • 1,5 wywaru z kurczaka
  • 1 krab
  • 6 muli
  • 6 krewetek tygrysich
  • 150 g pierścieni kalmarów
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • kawałek galangalu
  • 150 g filetów z białej morskiej ryby
  • 2-3 łyżki soku z limetki
  • 2-3 łyżki sosu rybnego
  • 4-6 małych papryczek chili
  • 1 pęczek bazylii
  • 3-4 liście limetki