Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kapuśniak Ilony

Składniki:

  • wywar z kości 1,5 litra
  • kiszona kapusta 60 dag
  • cebula 1 sztuka
  • wędzony boczek 5 dag
  • smalec 3 dag
  • mąka pszenna 3 dag
  • liść laurowy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Kapustę należy dobrze odcisnąć z soku i pokroić na drobno, przełożyć do
    garnka, dodać około 1 szklankę wody i zagotować. Gdy już kapusta się
    ugotuje należy dodać do niej wywar z kości. Ze smalcu i mąki należy
    przygotować zasmażkę i doprawić nią zupę. Boczek należy pokroić w
    kosteczkę i dodać do kapuśniaka. Cebulkę należy podpiec na ogniu i dodać
    do zupy. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Wrzucić liść laurowy.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *