Składniki:
- wywar z kości 1,5 litra
- kiszona kapusta 60 dag
- cebula 1 sztuka
- wędzony boczek 5 dag
- smalec 3 dag
- mąka pszenna 3 dag
- liść laurowy
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Kapustę należy dobrze odcisnąć z soku i pokroić na drobno, przełożyć do
garnka, dodać około 1 szklankę wody i zagotować. Gdy już kapusta się
ugotuje należy dodać do niej wywar z kości. Ze smalcu i mąki należy
przygotować zasmażkę i doprawić nią zupę. Boczek należy pokroić w
kosteczkę i dodać do kapuśniaka. Cebulkę należy podpiec na ogniu i dodać
do zupy. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Wrzucić liść laurowy.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos