Składniki:
- wywar 2 litry
- suszone grzybki 5 sztuk
- buraczki 1 kg
- cebula 1 sztuka mała
- cukier 4 łyżki
- czosnek 1/2 ząbka
- natka pietruszki
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz
- sól
Sposób przyrządzenia:
Grzyby trzeba pokroić w cieniutkie paseczki, dokładnie wymoczyć i
ugotować do miękkości. Buraki proszę umyć, a następnie obrać ze skórki i
pokroić w cienkie plasterki. Cebulę należy obłuskać i pokroić w cienkie
plastry, później połączyć z buraczkami, a na koniec zalać wywarem z
kości. Wszystko razem gotować przez 5- 8 minut, po czym odstawić na pół
godziny, a następnie odlać wywar. Wywar z buraczków proszę połączyć z
wywarem z grzybów, później dodać odrobinę kwasku cytrynowego, a na
zakończenie doprawić pieprzem, solą i cukrem.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos