Składniki: 3-4 średniej wielkości buraki (ok. 30 dag) 5 dag chrzanu sól cukier sok z cytryny lub kwasek cytrynowy Sposób wykonania: Ugotowane buraki i chrzan zetrzeć na tarce. Skropić sokiem z cytryny i doprawić do smaku solą oraz cukrem.
Tag: buraki ćwikłowe
Listy
Ćwikła do drugiego dania
by Marta Jurkowska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg buraków ćwikłowych 2 korzenie chrzanu łyżka cukru sól sok z cytryny Sposób wykonania: Buraki ugotować w osolonej wodzie po czym je odcedzić a gdy ostygną obrać. Następnie pokroić je w słupki. Natomiast chrzan zetrzeć na tarce i dodać do buraków. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, cukrem oraz sokiem z…
Sałatki
Sałatka z fasoli i marynowanych grzybów
by Marek • • 0 Comments
Składniki: 2 buraki ćwikłowe 3 średniej wielkości ziemniaki 20 dkg grzybów marynowanych 1 szklanka marynowanych pieczarek lub grzybów leśnych majonez Sposób przyrządzenia: Fasolę namoczyć na noc i ugotować w wodzie w której się moczyła. Buraki i ziemniaki również ugotować, obrać, pokroić w kostkę. Pokrojone grzyby i pozostałe składniki przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać…
Przetwory domowe
Pasteryzowane buraczki
by albertos • • 0 Comments
Składniki: buraki ćwikłowe 5 kg czosnek 3 ząbki cebula 2 sztuki Zalewa: ocet 1,5 szklanki woda 1,5 szklanki cukier 3/4 szklanki ziele angielskie 5 ziaren pieprz ziarnisty 5 ziaren liść laurowy 2 sztuki Sposób przyrządzenia: Buraczki należy umyć, a następnie ugotować w skórkach. Po ugotowaniu należy je wystudzić, a następnie zetrzeć na tarce jarzynowej o…
Zupa Grzybowa
Barszcz buraczano grzybowy
by albertos • • 0 Comments
Składniki: wywar 2 litry suszone grzybki 5 sztuk buraczki 1 kg cebula 1 sztuka mała cukier 4 łyżki czosnek 1/2 ząbka natka pietruszki liść laurowy ziele angielskie pieprz sól Sposób przyrządzenia: Grzyby trzeba pokroić w cieniutkie paseczki, dokładnie wymoczyć i ugotować do miękkości. Buraki proszę umyć, a następnie obrać ze skórki i pokroić w cienkie…