Składniki:
- ziemniaki 2 kg
- cebula 2-3 sztuki
- tłuszcz 20 dag
- bułka tarta 20 dag
- mąki 10 dag
- suszone grzyby 8 dag
- jajka 5-6 sztuk
- sól
- pieprz
- majeranek
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki proszę dokładnie umyć, następnie obrać ze skórki i ugotować.
Po ugotowaniu zmielić w maszynce do mielenia mięsa i przełożyć do miski.
Cebulę proszę pokroić w drobniutką kosteczkę, a następnie zarumienić na
patelni i nagrzanym oleju, wrzucić do zmielonych ziemniaków. Dodać do
nich też odrobinę tartej bułki, jajka, mąkę oraz grzyby, uprzednio
ugotowane i posiekane. Wszystkie składniki trzeba teraz dokładnie ze
sobą wymieszać i doprawić wedle uznania do smaku. Z tak wyrobionej masy
proszę formować małe kotleciki, obtaczać je w mące, później roztrzepanym
jajku i bułce tartej. Na patelni należy rozgrzać tłuszcz i smażyć
kotleciki z obu stron na złoty kolor.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos