Składniki:
- wołowina 1 kg
- masło 5 dag
- sól
- pieprz
- cebula 1 sztuka
- seler naciowy 1 sztuka
- marchewka 1 sztuka
- pomidory 4 sztuki
- goździki 2 sztuki
- gałka muszkatołowa 1 szczypta
- czerwone wino 1 szklanka
- rosół 1 litr
Sposób przyrządzenia:
Mięso należy wypłukać i osuszyć, następnie rozsmarować w blaszce masło i
piec na nim wołowinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
1,5 godziny. Następnie mięso należy obsypać solą i pieprzem. Cebulę zaś
należy pokroić w plasterki, a selera i marchew w krążki. Pomidory należy
lekko sparzyć i obrać, następnie pokroić je w kawałki. Wszystkie warzywa
należy dodać do mięsa i podsmażyć, dodać goździki i gałkę muszkatołową,
dolać wino i zagotować, dodać rosół i dusić do miękkości.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos