Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wędzony boczek

Ryż z warzywami i wędzonym boczkiem

Składniki: 30 dkg ryżu 20 dkg wędzonego boczku 1 pietruszka 1 marchewka kawałek selera 1ząbek czosnku sól, pieprz 3 dkg masła mały koncentrat pomidorowy ½ litra wody Sposób przyrządzenia: Ryż ugotować na sypko. Boczek i cebulę  pokroić w kosteczkę, podsmażyć na tłuszczu. Warzywa umyć, pokroić w kosteczkę, połączyć z cebulą i boczkiem. Podsmażyć na patelni.…

Panga w boczku zapiekana w piekarniku

Składniki: 1 duży płat pangi 35 dkg boczku wędzonego 1 cytryna pieprz, koper Sposób wykonania: Płat pangi myjemy osączamy na papierowym ręczniku. Tak przygotowany filet owijamy cienkimi plastrami boczku w sposób żeby jeden płat zachodził na drugi. Wkładamy do brytfanny i do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temp 180 st. C. 10-20 minut. Gotową rybę wykładamy…

Risotto z warzywami i wędliną Iwony

Składniki: 40 dkg ryżu 25 dkg szynki drobiowej 15 dkg boczku wędzonego 1 szklanka zielonego groszku 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 duża cebula 1 litr bulionu warzywnego 2 -3 łyżki natki pietruszki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę .Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać olej  podsmażyć…

Zupa z kapusty i ziemniaków

Składniki: ½ główki białej kapusty 25 dag ziemniaków porcja włoszczyzny 2 cebule 2 ząbki czosnku 50 dag wędzonego boczku ½ szkl. kwaśnej śmietany Kluski: 25 dag twarogu jajko 3 łyżki bułki tartej gałka muszkatołowa olej sól pieprz Sposób wykonania: Boczek i włoszczyznę zalać wodą i gotować do miękkości warzyw, wówczas wyjąć boczek, pokroić go w…