Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z kapusty i ziemniaków

Składniki:

  • ½ główki białej kapusty
  • 25 dag ziemniaków
  • porcja włoszczyzny
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 dag wędzonego boczku
  • ½ szkl. kwaśnej śmietany

    Kluski:

  • 25 dag twarogu
  • jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • gałka muszkatołowa
  • olej
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:

    1. Boczek i włoszczyznę zalać wodą i gotować do miękkości warzyw, wówczas wyjąć boczek, pokroić go w kostkę i przesmażyć na patelni na skwarki.
      W między czasie posiekać kapustę, cebulę oraz czosnek i przesmażyć na rozgrzanym oleju po czym dodać do wywaru razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami.
      Trzymać na ogniu do miękkości składników, wówczas całość zmiksować na jednolitą konsystencję.
      Do sera dodać bułkę tartą oraz wbić jajko.
      Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
      Na gorącą zupę wrzucać kluseczki, które najlepiej ucierać w durszlaku wprost do zupy.
      Całość doprowadzić do zagotowania i na koniec podprawić śmietaną.
      Przed podaniem posypać skwarkami.

       

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *