Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wędzony boczek

Żurek kielecki

Składniki:

    •    0,5 l zakwasu do żurku
    •    1 l wywaru warzywnego
    •    25 dag wędzonego boczku
    •    50 da białej kiełbasy
    •    20 dag wiejskiej szynki
    •    8 jajek
    •    kilka ząbków czosnku
    •    kilka suszonych grzybów
    •    liść laurowy
    •    ziele angielskie
    •    sól
    •    pieprz

     

Piersi kurczaka o aromacie piwa

Składniki: 4 piersi kurczaka 10 plasterków wędzonego boczku 4 ząbki czosnku 60 ml piwa 60 ml oleju 1 łyżka ziaren pieprzu 4 listki laurowe przyprawa do kurczaka sól Sposób wykonania: Piwo razem z olejem oraz czosnkiem zmiksować po czym powstałą pastą natrzeć piersi kurczaka. Oprószyć je również przyprawą chińską. Przełożyć je do miseczki, dodać jeszcze…

Pstrągi w boczku z rusztu

Składniki: 4 pstrągi 12 cienkich plasterków boczku wędzonego 15 dag masła 4 ząbki czosnku 1 cytryna 2 łyżki koperku 2 łyżki natki pietruszki 8 listków szałwii sól pieprz Sposób wykonania: Czosnek rozgnieć po czym dodać go do masła razem z posiekaną natką pietruszki i koperkiem. Całość dokładnie utrzeć i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.…

Salceson z grzybów z jajkiem

Składniki: 25 dag grzybów 2 cebule 5 jajek ugotowanych na twardo 2 surowe jajka 10 dag wędzonego boczku ½ łyżeczki kminku tłuszcz sól pieprz Sposób wykonania:  Oczyszczone grzyby zalać wodą i kilka minut pogotować. W między czasie przesmażyć posiekaną cebulkę. Następnie grzyby pokroić i dodać do cebulki razem z boczkiem i 5 ugotowanymi jajkami. Całość…