Składniki: 1 udziec jagnięcy 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól pieprz rozmaryn Sposób wykonania: Ząbki pokroić na mniejsze kawałki i wbić do mięsa po czym natrzeć go rozmarynem. Oprószyć całość jeszcze solą ora pieprzem. Następnie mięso obsmażyć na rozgrzanej oliwie a potem przełożyć do naczynia do zapiekania. Podlać odrobiną wody i wstawić do piekarnika…
Kategoria: Baranina
Baranina
Pieczony udziec barani
by Ilona Rus • • 0 Comments
Składniki: 1 kg udźca jagnięcego oliwa 4 cebule 1 czerwona papryka rozmaryn, oregano do smaku sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Cebulę i paprykę obrać, pokroić w kostkę. Umyte i osuszone mięso umyć, osuszyć, natrzeć ziołami wymieszanymi z oliwą, solą i pieprzem, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso, dodać…
Baranina
Gulasz barani w sosie śliwkowym
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg mięsa baraniego bez kości 20 dkg suszonych śliwek bez pestek 1 szklanka mocnego naparu z czarnej herbaty olej sól, pieprz, cukier do smaku kilka łyżek czerwonej fasoli konserwowej Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Śliwki zalać gorącym naparem z herbaty. Na patelni rozgrzać olej, mocno rozgrzać, dodawać porcjami mięso, mocno…
Baranina
Kolorowa pieczeń z jagnięcia
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg pieczeni baraniej 1 nieduża marchew 1 cebula 1 mały bakłażan 1 czerwona papryka 1 plaster ananasa ½ awokado 1 łyżka oliwy ½ szklanki bulionu mięsnego ½ szklanki śmietany kremówki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone mięso pokroić w grubą kostkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, obrumienić na niej mięso,…
Baranina
Mięso jagnięce duszone z warzywami
by Roman • • 0 Comments
Składniki: 1 kg udźca jagnięcego 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 marchewki ½ szklanki bulionu drobiowego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, dokładnie osuszyć, pokroić wraz z kością w plastry, przyprawić. Ziemniaki, cebulę i marchewkę obrać, pokroić w plastry. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami mięso i warzywa. Każdą warstwę warzyw skropić rozpuszczonym masłem, przyprawić, podlać…