Składniki:
- • 0,5 l zakwasu do żurku
• 1 l wywaru warzywnego
• 25 dag wędzonego boczku
• 50 da białej kiełbasy
• 20 dag wiejskiej szynki
• 8 jajek
• kilka ząbków czosnku
• kilka suszonych grzybów
• liść laurowy
• ziele angielskie
• sól
• pieprz
Sposób wykonania:
Grzyby namoczyć po czym zalać je wywarem.
Dodać jeszcze ziele angielskie, liść laurowy, kiełbasę oraz boczkiem.
Całość ugotować, wówczas miękkie składniki wyjąć.
Kiełbasę i boczek pokroić w plasterki a grzyby w paski.
Składniki rozłożyć na talerzach dodając jeszcze połówki jajek ugotowanych na twardo oraz pokrojoną szynką.
Następnie do wywaru dodać zakwas oraz czosnek roztarty z solą.
Całość zagotować, doprawić do smaku i przelać na talerze.