Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekana kaszy ze śliwkami

Składniki:

  • 1 ½ zkl. kaszy jaglanej
  • ½ szkl. cukru
  • 30 dag suszonych śliwek
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki masła
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • tłuszcz

Sposób wykonania:

  1. Kasze zalać 3 szkl. osolonego wrzątku, dodać łyżkę masła i ugotować pod przykryciem.
    Następnie namoczone śliwki wymieszać z połową cukru.
    Pozostały cukier utrzeć z żółtkami i dodać do ostygniętej kaszy.
    Następnie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem układać na przemian warstwę śliwek i kaszy.
    Na samą górę posypać wiórkami masła
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika pod przykryciem i zapiekać około 30 minut.
    Przed podaniem polać śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *