Składniki:
- 2 litry bulionu drobiowego
- 2 skrzydełka z kurczaka
- 2 udka z kurczaka
- 30 dkg pieczarek
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- ½ pęczka koperku
- sól, pieprz do smaku
- 2/3 szklanki kaszy jaglanej
- 1 łyżka masła
Składniki: 300 g kaszy jaglanej 1 l mleka 1 łyżka masła 1 łyżka miodu 100 g suszonych moreli 50 g rodzynek sól Sposób wykonania: Mleko razem z masłem, miodem i szczyptą soli zagotować po czym wrzucić do niego kaszę. Całość dokładnie wymieszać i gotowca kilka minut. Następnie morele pokroić na mniejsze kawałki i razem z…
Składniki: 200 g kaszy jaglanej 1 szkl. mleka 30 g masła 2 jajka 100 g cukru 200 g suszonych śliwek sól cynamon Sposób wykonania: Kasze zalać mlekiem oraz osoloną wodą, wrzucić kawałek masła i ugotować. W między czasie resztę masła utrzeć razem z cukrem, cynamonem oraz żółtkiem. Kasze odcedzić i gdy ostygnie dodać do niej…
Składniki: 1 ½ zkl. kaszy jaglanej ½ szkl. cukru 30 dag suszonych śliwek 2 żółtka 3 łyżki masła 1 szkl. kwaśnej śmietany cukier waniliowy szczypta soli tłuszcz Sposób wykonania: Kasze zalać 3 szkl. osolonego wrzątku, dodać łyżkę masła i ugotować pod przykryciem. Następnie namoczone śliwki wymieszać z połową cukru. Pozostały cukier utrzeć z żółtkami i…
Składniki: 300 g jaglanej kaszy 1 łyżka masła 100 g słoniny 100 g rodzynek 1,5 łyżki miodu kilka znamion szafranu sól Sposób wykonania: Kasze przelać wrzątkiem a potem zimną wodą. Następnie do wody wrzucić masło, doprowadzić do zagotowania i dodać kasze oraz szafran, pozostawić na ogniu do miękkości, wówczas do ugotowanej kaszy dodać rodzynki i…