Składniki:
- 2 litry bulionu drobiowego
- 2 skrzydełka z kurczaka
- 2 udka z kurczaka
- 30 dkg pieczarek
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- ½ pęczka koperku
- sól, pieprz do smaku
- 2/3 szklanki kaszy jaglanej
- 1 łyżka masła
Sposób przyrządzenia:
Udka i skrzydełka umyć, osączyć, oprószyć solą i usmażyć na oleju, obrać z kości. Pieczarki umyć, odparować i usmażyć na maśle lekko rumieniąc. Marchewkę i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kaszę przelać zimną wodą i wsypać do gotującego się wrzątku, dodać warzywa, gotować około 15 minut. Gdy kasza będzie miękka dodać mięso z kurczaka i pieczarki, chwilę gotować. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem obficie posypać posiekanym zielonym koperkiem.