Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryż zapiekany z jabłkiem i marchewką

Składniki:

  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 1 średnia marchewka
  • 1,5 szklanki ugotowanego ryżu
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko

    Sposób przyrządzenia:
    Mleko podgrzać, dodać masło. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i wraz z obraną marchewką zetrzeć na grubej tarce. Utarte jabłko i marchewkę dodać do mleka, chwilę gotować, przyprawić cukrem i solą. Do mleka z dodatkami dodać ryż, skorygować smak, dodać jajko i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *