Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa pomidorowa z mielonym mięsem

 

Składniki:

  • ½ kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 woreczki ryżu
  • 1 litr soku pomidorowego
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • olej

 

 

Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, poddusić na oleju, wsypać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, mielone mięso i chwilę dusić. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić.  Do wywaru dodać sok pomidorowy, liść laurowy i kminek. Całość doprowadzić do wrzenia, dodać mięso i ryż. Gotować około 20 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zupę rozlać do talerzy i na wierzch zupy zrobić łyżką kleks ze śmietany.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *