Składniki:
- ½ kg mielonego mięsa wieprzowego
- 2 woreczki ryżu
- 1 litr soku pomidorowego
- 1 litr bulionu drobiowego
- 1 szklanka śmietany
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz, cukier do smaku
- olej
Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, poddusić na oleju, wsypać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, mielone mięso i chwilę dusić. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. Do wywaru dodać sok pomidorowy, liść laurowy i kminek. Całość doprowadzić do wrzenia, dodać mięso i ryż. Gotować około 20 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zupę rozlać do talerzy i na wierzch zupy zrobić łyżką kleks ze śmietany.