Składniki:
- ½ kg pieczarek
- ½ kg cebuli
- ½ kg mielonego mięsa wieprzowego
- 2 litry bulionu drobiowego
- 2 liście laurowe
- 2 duże kostki sera topionego Gouda
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
- natka zielonej pietruszki
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać i pokroić w plastry. Pieczarki umyć i pokroić w plastry, podsmażyć na oleju na złocisty kolor. Na drugiej patelni podsmażyć mielone mięso, i następnie lekko poddusić. Do garnka wlać bulion drobiowy około 2 litry, dodać pieczarki, cebulę i mięso, gotować około20 minut na małym ogniu, dodać ziele angielskie, liść laurowy. Serki topione wymieszać z wrzącą wodą i mieszając wlewać do zupy. Gotować jeszcze 5 minut. Podawać posypane zieloną posiekaną natką pietruszki.