Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piernik z żytniej mąki

 

Składniki:

  • 4 ½ szkl. mąki żytniej
  • 6 jajek
  • ¾ kostki masła
  • 1 ½  szkl. cukru
  • 1 szkl. miodu
  • 1 szkl. mleka
  • 2-3 łyżki sody oczyszczonej
  • 2-3 łyżki przyprawy korzennej
  • tłuszcz

 

Sposób wykonania:

  1. Masło utrzeć razem z żółtkami oraz cukrem po czym dodać miód, sodę oraz przyprawę korzenną.
    Dokładnie wymieszać i nie przerywając mieszania dodawać stopniowo mąkę a potem powoli wlewać mleko.
    Na sam koniec dodać jeszcze białka ubite na sztywną pianę.
    Delikatnie połączyć.
    Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1 godziny.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *